De voordelen van een online programma - Stralende Start Online

De voordelen van een online programma

voordelen van een online programma

Wat zijn nou voordelen van een online programma?

  • Eén keer jouw lessen uitwerken en online zetten
  • Jij hoeft er daarna geen, óf in ieder geval minder tijd in te steken
  • Verkopen gaat automatisch
  • Een onbeperkt aantal mensen verder kunnen helpen
  • Mensen kunnen op eigen tempo door de lesstof op een eigen gekozen moment
  • Het biedt een ‘naslagwerk’ voor jouw klanten
  • Kan ondersteunend werken naast een live programma

Nadeel:

  • Het uitwerken en opzetten kost nou eenmaal tijd
  • De techniek (kan je tegenhouden om de stap te nemen)

Okido…. Nou, wat houdt je nog tegen???
Waarschijnlijk de genoemde nadelen…
zo jammer, want de voordelen liegen er niet om. Daarnaast geeft het je een gevoel van rust, gemak en vrijheid!

En de nadelen dan????
Die kan ik je voor een groot deel wegnemen. Door jou tips en trics te geven of met mijn persoonlijke en digitale hulp.


Oké dus jij wilt een online programma opzetten! 😉

De expertise heb jij al in huis wat betreft de inhoud van het programma. Waarschijnlijk bied jij deze hulp nu al 1-op-1 of misschien in groepen, live op locatie of bij jou in de praktijk. Je kunt dit dus al, als basis voor het online aanbod gebruiken. Of misschien is het handig dat deelnemers voorafgaand aan een live sessie eerst wat voorbereidende activiteiten/ opdrachten doen, ook dat kun je digitaal aanbieden, dat bespaart je in de live bijeenkomst ook weer tijd.

Voordat je gaat beginnen met het uitwerken van je online programma, is het belangrijk om de volgende punten goed te onderkennen:

Het 1-op-1 omzetten van de inhoud van jouw live ‘lessen’ naar digitale lessen is geen optie!! Waarom niet?

In een live bijeenkomst kun jij direct inspelen op de behoeftes die je opmerkt bij jouw deelnemer. In een digitale les heb jij hier geen zicht op. Je zult dus bij voorbaat rekening moeten houden met verschillende behoeftes van verschillende mensen.Online moet je veel meer gebruik maken van afwisseling in aanbod en verwerking om de aandacht van de deelnemer erbij te houden. Anders heeft het hele programma geen zin. Mensen raken afgeleid en krijgen dan snel de neiging “om even wat anders te gaan doen, ik ga zo wel weer verder”. Je moet ze dus veel meer boeien en inspireren met de manier van aanbieden, omdat jij dat, als persoon, op dat moment niet kan doen.

We kunnen de verschillende behoeftes eigenlijk opsplitsen in 3 hoofdgroepen:

  • Visueel (onthouden en toepassen door beelden in hun hoofd op te roepen)
  • Auditief (onthouden en toepassen door in hun hoofd terug te luisteren wat er gezegd is)
  • Zelf doen (Lezen/ Denken/ ervaren)
  • Daarnaast kennen we ook nog de ‘gevoelsmensen’ (kinestetisch), deze groep gaat in combinatie met 1 van de vorige voorkeuren.

Om tegemoet te kunnen komen aan al deze voorkeuren is het van belang om af te wisselen in de manier waarop je jouw informatie overbrengt en laat verwerken/ toepassen. Denk aan video, audiofragmenten, presentaties, schema’s, werkboeken, doe-opdrachten, quiz of testen etc. Je kunt deelnemers bijvoorbeeld ook laten kiezen: lees de informatie/ beluister de inhoud.
Denk dus goed na HOE jij de informatie aan wilt bieden en op welke manieren je dit afwisselt.

Structuur in de les én het programma in zijn geheel

Een ander belangrijk verschil tussen live en digitaal is de structuur in de les.
Live zul je dit (misschien zelfs ongemerkt) bieden, door aan te geven welke volgende stap er volgt. Je zult ook meer aanvoelen, wanneer iets té veel wordt en door wordt geschoven naar een volgende bijeenkomst.
Ook dit is digitaal niet door jouzelf in te schatten. Het moeten behapbare stukjes blijven, waardoor je 1 live bijeenkomst misschien wel opsplitst in 3 of 4 digitale lessen. Mensen moeten op hun eigen tempo de informatie kunnen verwerken en toe zijn aan de volgende stap/ les.

Daardoor is het belangrijk om een duidelijke structuur en een goede onderbouwing te hebben voor jezelf in de opbouw van iedere afzonderlijke les én in de opbouw van het complete programma.

Hiervoor heb ik een duidelijk lesschema opgesteld, dat er voor zorgt dat je aan alle onderdelen de juiste aandacht schenkt in iedere les. Die zorgt voor een goede inleiding-kern-afsluiting van een les.

Om een krachtige rode draad in je programma te krijgen is mijn doelenplan een uitkomst. Stapsgewijs, beginnend bij het einddoel werk je toe naar de beginsituatie.

Waarom bij het eind beginnen?

Jij hebt een einddoel voor ogen, een resultaat die jij bij iedere afzonderlijke deelnemer wenst. De beginsituatie is echter voor elke deelnemer anders.

Je zult dus eerst moeten analyseren welke tussenstappen iedereen sowieso moet kennen/ kunnen om het einddoel te kunnen behalen. De tijd die de deelnemers voor iedere les nodig hebben, zal dan ook sterk wisselen. De één beheerst zelf andere basiskennis/ vaardigheden dan de ander. Dit is niet erg en juist heel fijn aan een online programma, die ieder op zijn eigen tempo kan volgen.


Maak een succes van jouw les

In mijn online workshop “Maak een succes van jouw les” behandelen we al deze informatie uitgebreid en krijg je verschillende downloads om jouw programma stapsgewijs en krachtig op te bouwen.

Daarnaast krijg je verschillende tips & tools die je kunt inzetten om jouw lesmaterialen mee te ontwikkelen en maken. Bijvoorbeeld: waarmee maak je video’s, presentaties, geluidsopnames, werkbladen en hoe integreer ik dat in mijn lessen?

Het is geschikt voor compleet nieuw te ontwikkelen programma’s, als voor bestaande live programma’s die je digitaal wilt gaan aanbieden.
Aan het einde van de workshop heb jij je complete programma uitgewerkt en klaar om in een online programma te zetten, ongeacht welk platform je hiervoor wilt gebruiken.

Een goede voorbereiding is het halve werk!!

Dus wacht niet langer en maak gebruik van mijn aanbod voor slechts €57,- excl. btw


Meer hierover lezen?

januari 23, 2021

januari 20, 2021

november 9, 2020